Choď na obsah Choď na menu
 


Buldog

 


11.06.2010 (DENNIKRELAX)

 
 

 

 

Americký buldog je plemeno, ktoré vzbudilo značný záujem kynológov v Európe i u nás. A hoci si mnohí myslia, že ide o nové plemeno, v skutočnosti je to veľmi stará forma a dokonca pôvodnejšia ako "klasický" anglický buldog.

 

 

Z dobových obrázkov a dokumentov možno zistiť, že niekdajší "býkohryzovia", predkovia dnešného anglického buldoga, sa väčšmi podobali na buldoga amerického. Na rozdiel od anglického boli ľahší, vyšší, ale predovšetkým pohyblivejší, čo platí aj o dnešnom americkom buldogovi. Štandard uvádza, že je to zviera vyššej hmotnosti, pritom atletické, silné a rýchle, na prvý pohľad však pôsobí ako buldog a nie ako veľký silný teriér. Aj povahovo by mal byť sebavedomý a dominantný, nie však agresívny ako pitbulteriér. Amerického buldoga dodnes používajú na farmách v USA, pretože bez problémov strhne i býka. Zároveň sa osvedčuje ako silný a neohrozený pomocník pri love divých prasiat, medveďov, ale aj medvedíka čistotného a veveričiek.

 

V súčasnosti jeho najbežnejšia úloha spočíva v ochrane domov, bytov a osôb. Zároveň sa z týchto psov čoraz častejšie stávajú obľúbené rodinné psy, ktoré majú rady deti. Na rozdiel od mnohých iných buldogovitých plemien sú to veľmi zdravé, neprešľachtené psy, ktoré sa dožívajú vysokého veku. Americký buldog je mohutný, pomerne vysoký pes - 56 až 69 cm - s hmotnosťou 37 až 59 kg. Prevažne je biely, s hnedými, žltými alebo červenými fľakmi. Má nápadne širokú hlavu, svalnaté telo a, krátku, tvrdú a lesklú srsť.

 

 
 

Hoci americký buldog nie je zatiaľ uznaný Medzinárodnou kynologickou federáciou FCI, v USA je oficiálne registrovaný v americkom Buldog klube, ktorý je začlenený do klubu amerických vzácnych málo početných plemien a záujem oň stále stúpa.